Burger Kimchi

Przygotowanie

30 min

Podanie

1 porcja

Burger z szarpaną łopatką wieprzową, z plastrami awokado i serem cheddar oraz kapuścianym kimchi.

New

Przygotowanie

30 min

Podanie

1 porcja

Burger z szarpaną łopatką wieprzową, z plastrami awokado i serem cheddar oraz kapuścianym kimchi.

Składniki

  • Schulstad Bułka do burgera z sezamem 5” 
  • 30 g kimchi
  • 3 plastry sera cheddar
  • ½ awokado
  • 4 liście sałaty (dowolnej)
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 100-120 g szarpanej łopatki wieprzowej

Szarpana łopatka wieprzowa:

  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 2 kg łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 liście laurowe
  • 10 ziarenek ziela angielskiego

Przyprawy:

  • 100 ml oleju
  • 4 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Składniki na kimchi:

  • 1 główka młodej kapusty pekińskiej
  • 5 szklanek (1¼ litra) wody
  • ½ szklanki grubej soli morskiej
  • 1 łyżka ziaren sezamu

Pasta chili:

  • ½ małej cebuli
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 cm kawałek imbiru, obrany i posiekany
  • 1½ łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki gochugaru (koreańskie chili, grubo mielone)
  • 1 łyżka soku jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu

Instrukcja

Szarpana łopatka wieprzowa:
Kimchi: